2014. november 17., hétfő

Mi van a e-liquid folyadékban? A nikotin az egyes számú főellenség?

 

Mi van a folyadékban? A nikotin az egyes számú főellenség?

Cikkem megírását elsősorban az inspirálta, hogy egyre több emberrel találkozom, aki elektromos cigarettát használ, de a nikotinról hallani sem akar. Persze, ez az ő döntésük és tiszteletben tartom; ha nem, hát nem. Mégis az az érzésem, hogy az elektromos cigaretta ellen irányuló propaganda bizonyos szinten célba ért. Ezen annyira nem csodálkozom, hiszen a média is rendszeresen tájékoztat félre direkt vagy véletlen okból, de az tény, hogy lassan már egy sima esőt is világvégének akarnak beállítani legalább úgy, minta teljesen érdektelen hírekből világszenzációt kreálni. Ez persze egy teljesen más téma. A nikotinos folyadékok forgalmazását Büntető Törvénykönyvben tiltották meg. Ezen híradó adás után többen teljesen elhűlve nézték kezemben az e-cigarettát és meg is kérdezték, hogy "ezt nem tiltották be??". Nem. Viszont erőteljesen próbálják.
 A nikotin szó kiejtésére páran teljesen elhűlt arckifejezése után azt gondolom, hogy szükséges tisztázni miből is áll az elektromos cigarettákba való folyadék. Akkor essék szó a tartalmáról is részletesen! Legalább 3 féle anyag szükséges hozzá: Propilén glikol (PG) vagy növényi glicerin (VG), víz és aroma. Azonban egy normálisnak mondható folyadék, ahol százalékos aranyában van belőve a PG-VG arány ott legalább négy (tehát PG és VG is) összetevő kell, valamint a tartalmazhat még némi adalékanyagot is. Ez az egy kézen megszámolható összetevő szükséges hozzá, de kénytelenek leszünk a másik kezünket is segítségül hívni abban az esetben, ha netán nikotint is szeretnénk a löttyibe, de még mindig elenyésző ez a mennyiség a több, mint 4000 kémiai vegyülethez képes, ami egy rendes cigaretta szívásával a tüdőnkbe kerül. Könnyen megjegyezhető értékekkel és tendenciákkal jelent meg több oldalon, hogy az analóg cigarettázásban a 4000 kémiai vegyületből 400 káros és 40 bizonyítottan rákkeltő.
 De ugyanakkor ebben a 40-ben sincs benne a nikotin... Kezdem is akkor ezzel.

Nikotin

Az interneten pár oldal felkeresése elég, ahol nem a dohányzással bevitt nikotinról van szó. Elsősorban bővebb információkért a Wikipédia oldalát és az azon talált leírását tudnám ajánlani az érdeklődőknek! Nem kétséges, hogy a nikotin egy erős idegméreg és ezt szinte mindenki tudja is róla. Azt viszont már kevesebben, hogy a hétköznap elfogyasztott ételeinkben, zöldségekben is megtalálható többek közt például a burgonyában és padlizsánban. Józan paraszti eszem azt súgja, hogy a zöldségek nem is olyan "zöldségek", hogy ezt a szert termelik a kártevők elleni védekezéséhez. Találkoztam már olyannal, aki kételkedik benne, hogy a nikotin miatt alakul ki a dohányzási függőség. Erre azt mondom, hogy is. A nikotin növeli az agy dopaminszintjét és mivel az emberi elme ragaszkodik a számára jóhoz, ezért ez a szer az egyik függőségért felelős anyag. Nem azt mondom, hogy a nikotinmentes folyadékkal nem lehet átállni az elektromos cigarettázásra, de az analóg dohányzással töltött évek után meglehetősen nehezebb. A folyadékban szükséges nikotin kiszámolása az utoljára beváltan használt cigaretta dobozára feltüntetett szálankénti nikotin mennyiség hússzal való megszorzásával történik. Röviden: ki kell számolni, hogy egy doboznyi cigarettában mennyi nikotin van. Mivel a folyadék milliliterenként tartalmazza ugyanazt a mennyiségű nikotint, mint amit egy doboznyi cigarettával vittünk be a szervezetünkbe, ezért felmerülhet a kérdés: nem fogok nikotinmérgezést kapni?
A válasz röviden: Nem.
Kifejtve: a nikotin halálos adagja 0,9 mg/ testsúly kilogramm. Egyszerűen a testünk tömegét osszuk el tízzel és szorozzuk vissza kilenccel! Egy nyolcvan kilogrammos ember esetében a halálos mennyiség 72mg .. lenne... Az általam használt 6mg/ml-es folyadékból ehhez 12 ml-t kéne elfogyasztani. Elvileg. Azért csak "lenne" és azért "elvileg" mert ezek az értékek pusztán matematikai számolásból erednek, de nem számolunk a tüdő tisztulási és a vérben felszívódási folyamatával illetve annak sebességével. Ugyanakkor a belélegzett gőz sem 100%-ig marad meg a tüdőnkben, tehát a kifújt "füsttel" bizonyos mennyiségű nikotin is távozik. 12 ml-t elszívni egy nap alatt is gyakorlatilag képtelenség, bár nekem egyszer valamiért nagyon ízlett valami löttyi és eljutottam a 7ml-hez. Ez is akkor tűnt fel igazán, amikor már fájt a fejem és kicsit szédültem is. A 11mg-os folyadék 3 napig volt benne az akkor használt tartályban, tehát ha arra gondolnál, akkor a 36 mg/ml-es folyadékból 2ml-t elszívni is teljességgel ki van zárva. Aki ennek ellenére ezt megpróbálja vagy egyszerűen megissza a folyadékot, az gyakorlatilag magának kereste a bajt és meg is érdemli, ami vele történik. Én úgy gondolom, hogy kevesebb szabály lenne és az elektromos cigaretta terjedését és használatát is kevésbé akadályoznák, ha a hülyéket nem önmaguktól akarnák megvédeni, miközben állítólag az én érdekeimet képviselik. Már elnézést az előbbi megfogalmazásért, de sokszor úgy érzem, hogy folyamatosan jogokat kapnak az emberek rá, hogy ne kelljen semmiért és senkiért sem felelősséget vállalni és "joggal" hibáztasson mást a saját butaságáért. De ez egy másik történet.
 Összegezvén: a cigaretta több száz káros anyaga helyett csupán egynek a bevitele folytatódik az áttérés során. A nikotinéhség csillapítása tulajdonképpen az egyik fontos lépés a dohányzásról való leszokás vagy az e-cigire való átállás sikerességéhez. Nem véletlenül árulnak nikotintapaszt és rágót a leszokáshoz, de ezek az eszközök csupán alig 20%-ban működtek az elektromos cigaretta közel 80%-ához képest.
 A megfelelő nikotinmennyiséget PG vagy VG alapú folyadékokkal lehet az e-liquidekhez adagolni. Minél magasabb a nikotinos alapfolyadék nikotin értéke, annál nagyobb esélyt ad a "játékra", hogy a kedvünknek megfelelő arányokat keverhessünk. Mindenesetre a nikotin bőrön át is felszívódik, ezért javasolt a gumikesztyű használata a folyadék előállítása közben.

Propylene Glycol (PG)
Ennek a szernek kulcsszerepe van a folyadékokban. Vannak olyan e-liquid gyártók, amik 100% PG tartalmú folyadékokat árulnak, ami szerintem nem feltétlenül jó. Persze ezt ki-ki maga döntse el.
 Ez a szer (a cikkben később taglalt növényi glicerinhez hasonlóan) az alkoholok családjába tartozik.
A propilén glikol univerzális felhasználhatósággal bír, így megtalálható élelmiszerekben, állateledelekben, kozmetikai termékekben, paintball lövedékben, de amivel sokan viccelődnek: többek közt az autók fagyállójában is.
Az eliquidekben tulajdonképpen az oldószer szerepét tölti be. Éppen ezért mondják azt, hogy a PG az íz hatásért felelős. A később taglalt aromák leginkább ezzel a szerrel lépnek hatásba.
Többféle kísérlet során teljesen veszélytelen anyagnak minősítették, a Wikipédia oldalán található linkek mindegyikén erre utaló írások és laboratóriumi kísérletek leírásai is erre a következtetésre jutottak. Persze vannak kivételek, mint például a fülbe nem kerülhet és egy bizonyos betegségben szenvedő macskáknak szánt táphoz szintén nem tehetik. Természetesen - mint bármilyen más vegyületnél - léphetnek fel allergiás reakciók, de a környezetemben e-cigarettát használók egyike sem panaszkodott ilyenre illetve az interneten kutakodva is elég elenyésző arányban vannak a szerre érzékenyek.


Növényi glicerin (Vegetable Glycerin, VG)

A glicerin név hallatán szerintem sokaknak egy fehéres színű, zsíros és homogén anyag jut eszébe, amitől egyből a zsírok vagy az olajok családjába sorolná be ezt a szert. Bár kifejezetten a növényi glicerinről nem találtam közelebbi linket, a Wikipédián felsorolt régi magyar elnevezések mögött is hasonló hiedelmet látok. A valóság ezzel szemben az, hogy a szer szintén az alkoholok családjába tartozik a Propilén glikolhoz hasonlóan. Ezt a hiedelmet próbálta a német rákkutató központ is meglovagolni és azt híresztelte, hogy ezen olaj belélegzése lipides tüdőgyulladást okoz. Egy picit meglepődtek, amikor elmondták nekik, hogy ez szép és jó csak, hogy a növényi glicerin nem olaj, hanem alkohol.
A VG hasonlóan univerzális felhasználási lehetőségeknek örvend, akárcsak a PG; élelmiszerekben, állatoknak való tápokban, kenőcsökben, gyógyszerekben is megtalálható, tehát szintén ártalmatlan szer. Az e-liquidekben betöltött szerepe a füsthatás elérése. Szintén léteznek gyártók, akik 100% VG alapú folyadékokat árulnak, de ez szerintem szintén a túlzás kategória, nem beszélve arról, hogy a patronban lévő kazánoknak sem feltétlenül tesz jót. A többségben VG -t tartalmazó folyadékhoz több aromát szükséges adni a hasonló íz eléréséhez, mint mondjuk egy 50-50% PG-VG tartalmúhoz.

Víz:
Teljesen értelemszerű, hogy az e-liquid hígításához használják. Amerikában azonban több egyetemista aláírta a tiltására vonatkozó petíciót, amely azt hirdette, hogy a dihidrogén-oxidot fogyasztók 100%-ban meghalnak . A legrosszabb az egészben, hogy ez nem vicc.
 Gyakorlatilag bármilyen víz használható e-liquidhez (mondjuk szennyvíz nem) de leginkább a desztillált víz a legjobb erre a célra. Lehet használni csapvizet és ioncserélt vizet is, de tisztaság tekintetében a desztillált víz élen jár. Sokan azt gondolják, hogy az ioncserélt és a desztillált víz ugyanaz, de láttam én már gépkocsihoz vásárolt vizet is az alábbi felirattal:
Ioncserélt-desztillált víz..
Ugyanakkor két teljesen eltérő folyamat eredménye a két víz típus, amiről a desztillált víz Wikipédiás oldalán található hivatkozás. Az amerikai egyetemisták véleményét figyelmen kívül hagyva kijelenthetjük, hogy ez is teljesen veszélytelen anyag.

Aromák:

Rengetegféle aroma létezik; nagyon sok gyártó és szinte megszámlálhatatlan íz. Mindenki más: másképp érezzük az ízeket és mindenkinek más lehet a kedvence. Az is szinte biztos, hogy mindenki arra a fajta ízre vagy aromára esküszik, amit éppen használ. Négy kategóriában lehet ízekből választani:

- Gyümölcs
- Desszert
- Dohány
- Speciális (például mentol)
 Sokaknak nehéz elképzelni milyen a dohányos aroma. Még egy dohányzónak is nehéz leírni! Nos, ez nekem sem fog sikerülni, de azért megpróbálom: a dohány eleve nem büdös, viszont az égése az analóg cigarettában lévő anyagok miatt válik büdössé. Alapból egy édeskés ízt kell elképzelni, amelynek gyakorlatilag a többi e-liquid ízekhez semmi köze és a klasszikus dohányzáshoz sem nagyon tudnám hasonlítani mégis ez áll legközelebb hozzá. Mint minden más ízből, a dohányos aromákból is rengeteg fajta létezik, így ha valaki ezen az úton szeretne kísérletezni legalább annyi lehetősége van, mint bármely más íz típus esetében.
 Az aromák alatt persze természetesen nem az étkezési aromákat kell itt érteni, hanem az e-liquid keverésére illetve ízesítésére szánt speciális szereket. Fontos, hogy mindig ellenőrzött helyen vásároljunk, és ne használjunk ellenőrizetlen aromákat! Törekedjünk az USP-Kosher, diacetyl és mesterséges színezékmentes termékek vásárlására!
Adalékok:
Ez lett volna a főcím, mivel viszonylag sok adaléktípus létezik más-más rendeltetéssel. Ezeket szerettem volna tisztázni, de úgy gondoltam végül egy átfogóbb cikket írok a folyadékok összetételéről. Még mielőtt belekezdenék nagyon fontos tudnivaló, hogy ezek az adalékok sokkal erősebb koncentrációban vannak jelen az üvegben, mint az aroma. Ezekből egy csepp is képes teljesen más ízt produkálni a végeredményt illetően. A legtöbb gyártó saját fantázianeveket talál ki az adalékoknak, de végeredményben ugyanazt csinálják. Mégis, ahogy az aromák esetében is meg kell találnunk a nekünk megfelelőt úgy ez az adalékokra is igaz.

DNB adalék:
Ez az úgynevezett "hamus torokhatást" imitáló adalékanyag. Bár így kicsit taszító lehet használata, de a dohányos ízek kedvelőinek egyik kedvence.

Ethyl Maltol , Dolce Vita :
Ezek az adalékok a folyadék édesítésre szolgálnak.

Sharp Taste Bitter Wizard, FlavourArt Bitter Wizard , Dark Angel Base:
Az előbbi ellentettje; a folyadékok édességének csökkentésére vagy inkább a folyadékok savanyítására (keserítésére) szolgáló adalék.

White Angel Base :
Hasonlóan az édesítő adalékokhoz ez a szer is édesít, de egyben karamellás ízt is kölcsönöz az adott folyadéknak.

Flash E-Liquid:
Ez a tipikus esete annak, amikor a kecske is megmarad és a káposzta is jól lakik.. Ez az adalék ugyanis imitálja a nikotintartalmú folyadékok torokhatását, természetesen nikotin nélkül.

E-Caffeine:
Koffein adalék. Így nem csak sima kávéízű folyadék érhető el de a kávéban található koffeint is bevihetjük. Valóban hatásos, bár egy rendes kávé élményét nem tudja pótolni.

MTS Vape Wizard:
Az egyik kötelező darab a keverőknek. Ezzel az adalékkal teltebbé és lágyabbá válnak az ízek, nem utolsó sorban a színe miatt pedig színezéknek használható.

AAA Magic Mask:
Ez is egy kötelező darab az e-liquid készítésre. Csökkenti a savas ízt, miközben az e-liquid savas ph értékét nem változtatja meg. Íz kiemelő hatása is van ugyanakkor teljesen színtelen folyadék. A fent említetteknél talán mindegyikén ott szerepel a figyelmeztetés, miszerint az adalékok önmagukban nem alkalmasak sem aromaként, sem e-liquidként való alkalmazásra. Ez azt jelenti, hogy valóban csak adaléknak használhatóak egy-egy folyadék elkészítése közben. Ahogy fentebb is írtam: ezek nagyon tömény szerek, egy-egy csepp drasztikusan képes megváltoztatni a folyadék ízét. 10 ml e-liquid előállításánál 1-1 cseppnél nincs is szükség többre belőlük és még így sem biztos, hogy pozitív irányba változik az íz. Mielőtt az adalékokat használnánk előtte érdemes egy-egy ízt ezek nélkül elkészíteni majd az után próbálkozni, édesíteni, savanyítani, kiemelni stb. az adalékok segítségével. Bár nem tértem ki rá külön a fenti szerek mindegyike teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre. Persze leszámítva a nikotint illetve a koffein adalékot. A belélegzett gőz (amennyiben nincs a folyadékban az előzőekből) szintén ártalmatlan az egészségre, a kifújt pedig még annál is kevésbé. Ha a kifújt gőz tartalmaz is nikotint még mindig elenyészően ártalmas (még akkor is ha mondjuk az egy 36 mg/ml folyadék gőze) egy gépjármű kipufogófüstjéhez képest. Ahogy a cikk elején: a cigarettában nem a nikotin a legnagyobb probléma, nem ez a szer okozza, a legnagyobb veszélyt az egészségre legyen szó aktív vagy akár passzív dohányzókról. De mindaz az anyag, ami megtalálható egy analóg cigarettában abból egyik sincs benne az elektromos cigarettában.
 És mégis..A nikotint kikiáltották egyes számú főellenséggé - míg ugyan a nikotin nem szerepel a gyógyászati hatóanyagok listáján - a nikotinos rágók és tapaszok a világukat élik, amelyek statisztikák alapján alig 25%-ban járultak hozzá a cigaretta letételéhez, szemben a elektromos cigaretták 80% -hoz.
Reméljük a legjobbakat, hogy végül mégis az észérvek és a vizsgálatok győznek az érdekekkel szemben! :)
 Ha sikerülne meggyőzni a döntéshozó embereket az e-cigaretta hatékonyságáról, akkor szerintem egy-két évtizeden belül valóban át tudna térni az emberiség a dohányzás egészségesebb alternatívájára.

A cikk tartalma átvehető, amennyiben hivatkozásként megjelölésre kerül a forrás:  http://www.eliquidtrafik.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése